top of page

Kijk mij nou! Gert Wentzel

In het kader van “kijk mij nou” vertelt Gert Wentzel in deze eerste aflevering over zijn schilderij “Tash”.


In oktober 2022 kon ik mijn geschilderde kunstwerk “Tash”, afronden, een schilderij dat de illusie moet geven een foto te zijn van een graffiti kunstenaar voor ‘haar’ muur. In dit geval mijn eigen dochter Natasha Wentzel


Ik moet zeggen dat het een flinke klus was de illusie van een volstrekt fictieve graffiti muur te schilderen die sterk aftekent tegen een zo realistisch mogelijk geschilderd persoon. De kijker moet twijfel krijgen wat hij ziet: een foto of een schilderij.


Heel grappig is dat toen ik deze zomer in galerie KijkNouKUNST met dit schilderij aan het werk was er een jongen van 14 vol bewondering naar het werk stond te kijken. De jongen deed zelf aan graffiti. Alleen mijn letters TASH, die vond hij maar niets. “Vroeger deed ik de letters ook los, maar sinds een tijdje doe ik dat niet meer” vertrouwde hij me toe. In de daarop volgende week heb ik de letters TASH ingrijpend veranderd. Ik wil toch immers niet als een beginner worden beschouwd door een jongen van 14!! 😂


En in het schilderij heb ik getracht de wetten van het perspectief te gebruiken om ervoor te zorgen dat het oog naar de juiste plek wordt getrokken. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben. In elk geval heeft mijn dochter, die van dit schilderij haar profielfoto had gemaakt, al vragen gehad waar ze die muur zo heeft geschilderd😁


Op de foto dus mijn dochter voor een bakstenen muur. Op die muur een - samen met Natasha - bedachte graffiti. Haar konijn Mia moest er op, even als een faith potatoe, wat dat ook zijn mag. En een “lovebird”. Het was geweldig om te bedenken en te maken.


Inspiratie voor dit werk heb ik uit San Fransisco waar ik dit voorjaar werk zag hangen van Douglas Hofmann. Sinds dat moment heb ik in elke plaats of stad waar ik was alle graffiti kunst bestudeerd om te kijken hoe ze dat hadden gedaan en of ik dat kon gebruiken bij mijn “optische illusie”. Ik kan nog maar sinds kort weer gewoon door het tunneltje bij de Zandenplas wandelen zonder dat ik de graffiti wil bestuderen😁.


bottom of page