top of page

Kees Spapens

Beeldhouwen

Kees (Loon op Zand, 1933) was op jeugdige leeftijd als slagwerker actief in de Brabantse wereld van harmonieorkesten en schuttersgilden. Als beroepsmilitair kwam hij met zijn gezin in Nunspeet terecht en ontdekte daar via de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Nunspeet een nieuwe creatieve uitingsvorm.

Na een teken- en schilderperiode koos hij definitief voor de richting beeldhouwen en studeerde daarin af. Daarna werd hij gevraagd als docent en enkele jaren later werd hij belast met de dagelijkse leiding over deze bekende instelling. Zijn vrouw ondersteunde hem daarbij 18 jaren administratief. Na deze periode organiseerde hij de Atelierroute Nunspeet, later de Open Atelierdagen Noordwest-Veluwe.

De vrouw stond vanaf het begin centraal in zijn vrije werk. Vooral krachtige maar ook verleidelijke vrouwen uit mythologie en geschiedenis inspireren hem. Daarnaast echter ook de thema’s portret, dans, relatie en mode. Hij werkt hierbij meestal naar model. Zijn werk is over het algemeen figuratief en uitgevoerd in brons.

bottom of page